• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Ağrısız Doğum Hakkında Bilmediklerimiz

Ağrısız doğum hakkında bilmediklerimiz Prof Dr Ayşegül Özgök ‘ten :

Ağrısız normal doğum yapmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz ?

Bildiğiniz gibi doğum ağrısı en şiddetli ağrılardan biridir. Bu nedenle gereksiz sezeryan vakalarında artış vardır. Oysa sıklıkla kullanılan Epidural analjezi dediğimiz yöntemle ağrısız doğum yapmak mümkündür. Geçen hafta anestezi yöntemlerinden bahsetmiştim, epidural analjezi veya anestezi bölgesel anestezi yöntemlerinden biridir. 

Genellikle bel bölgesinden uygulanır. Öncesinde o bölge çok ince bir iğne ile lokal olarak uyuşturulur. Daha sonra omurlar arasından epidural iğnesi ile girilir. beyin omurilik zarının hemen üzerine olan epidural aralığa ulaşınca bir plastik kateter iğne içinden geçirilerek bu aralığa yerleştirilir ve iğne çekilip çıkarılır. Bu plastik kateter vasıtasıyla lokal anestezik gerektiği zaman ve ihtiyaca göre verilir. Belden aşağı bölgede bir hissizlik oluşur ancak hareketsizlik oluşmaz. Yani doğum eylemini engellemez , doğumu uzatmaz veya kesintiye uğratmaz,ama ağrıyı ortadan kaldırır. Anne bilinçli ve işbirliği yaptığı takdirde doğuma aktif katılır. Doğum sonrası muayene ve kesi dikişi de ağrısızdır. Doğum herhangi bir sebepten gerçekleşemez ve sezeryana geçilmesi gerekirse de bele yerleştirilen kateterden ilave lokal anestezik verilerek istenilen anestezi düzeyine ulaşılabilir ve sezaryan da epidural anestezi altında uyanık yapılabilir.

Her işlemin olduğu gibi epidural analjezinin de komplikasyonları olabilir ancak deneyimli ellerde bu oran düşüktür.Bazen idrar yapamama durumu olabilir geçici olarak idrar sondası takılıp mesane boşaltılır. Tansiyon düşüklüğü , baş ağrısı, yetersiz analjezi gibi komplikasyonlar olabilir gerektiği şekilde önlemler alınıp müdahale edildiğinde tedavi edilebilir. Bazı durumlarda da bu yöntemin uygulanması sakıncalıdır. İşlemin yapılacağı yerde enfeksiyon olması , pıhtılaşma bozuklukları , gebe ile iletişim kurulamaması ve bazı hastalıkların mevcudiyetinde yapılmamalıdır.

Prof. Dr. Ayşegül Özgök