• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Anestezi

Biliyor muydunuz?

Anestezi bir cerrahi işlemin konforlu ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için hastanın ağrı acı duymamasıdır.

Biliyor muydunuz?

Genel anestezi hastanın geçici olarak bilincinin kaybolması, tam bir hissizlik olmasıdır. Ancak güvenle ameliyat olabilmeniz için duyunun ortadan kaldırılması gerekli olmakla birlikte yeterli değildir.

Ameliyat sırasında:

Solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevleriniz de kontrol altında tutulmaktadır. Bu sırada hastanın solunumu da durdurulduğundan solunum makinasına bağlanarak hem solunumu hem de tansiyon nabız gibi hayati fonksiyonları takip edilir. Bölgesel anestezi ise ameliyatın tipine göre gerekli bölgelerin çeşitli yöntemlerle (belden uyuşturma , sinir blokları gibi) uyuşturulmasıdır.
Anestezinin en büyük yararı: Ameliyatın hiç ağrı hissedilmeden hatta farkında olmadan yapılabilmesidir. Bu sadece hasta için değil aynı zamanda cerrah için de büyük kolaylık ve konfor sağlar. Bunun yanı sıra ameliyat öncesi uygulanan ‘premedikasyon' (ameliyat öncesi hastanın hazırlanması) hastanın duyduğu korkuyu ve anksiyeteyi de azaltır. Günümüzde yeni geliştirilen anestezik ilaçlarla ve yeni izlem yöntemleriyle (monitörizasyon) (Hastanın bir monitörle izlenmesi) daha riskli ve geçmişte anestezi alamaz denilen hastalar bile risk- yarar hesabı yapılarak daha iyi koşullarda ameliyat edilebilmektedir. Ameliyat sonrası ağrıyı gidermek de anestezistin işidir. Bunun için de çeşitli ilaçlar ve yöntemler kullanılmaktadır.

Anestezide Risk Var Mıdır?

Her şeyin olduğu gibi anestezinin de bir riski vardır. Güvenilir ellerde ve gerekli önlemler alındığında bu risk oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra çeşitli komplikasyonları olabilir. Genel anestezi için hasta uyutulur ve solunumu durdurulur. Bu dönemde soluk borusuna yerleştirilen bir boru vasıtasıyla solunum devam ettirilir. Bu borunun yerleşimine bağlı bazı zararlar ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda bunu yerleştirmek zor , hatta imkansız olabilir. Bu durumda hastanın boğazında dişlerinde yaralanmalar olabilir. Yerleştirilemediği zaman farklı hava yolu araçları kullanılması gerekebilir. Hastalarda çeşitli değerlendirme yöntemleriyle bu tür zorlukların yaşanabileceği öngörülerek gerekli ekipman ve yardımcı hazır bulundurulur. Ayrıca anestezik ilaçların da bazı yan etkileri olabilir. Ameliyat sonrasında bulantı kusma,boğaz ağrısı, uykuya meyil ve solunum yetersizliği gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunun için gereken önlemler alınır.Çok küçük çocuklarda tekrarlayan anestezi uygulamalarının ilerde öğrenme güçlüğü yapabileceği, yaşlılarda ise alzheimer’ı hızlandırabileceği öne sürülmektedir ancak kesin bir kanıt yoktur.
 
Profesör Doktor Ayşegül ÖZGÖK