• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Bitki Çayı Öldürür mü? 

Aman doğal değil mi ne olacak, diyenlerdenseniz büyük tehlike altındasınız demektir.

Özellikle kışın artan bitki çayı tüketimi dikkat çekmektedir. Peki bunlar ne kadar bilinçli ve faydalı? Hemen herkesin kendince bir formülü bulunmakta. Fakat son yıllardaki sosyal medya yaygınlığı, çıkar ve popülarite amaçlı programlar adını bile duymadığımız bitkileri hayatımıza soktular. Bildiklerimizin de aşırı tüketimine yol açmaktalar.

Bakın zehir ve ilaç aynı maddedir. Bunları ayıran yegane şey dozdur, yani alınan miktardır. 

EKİNEZYA; Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle ekinezya soğuk algınlığında çok sık kullanılan bir bitki çayı. Bugünlerde de piyasası baya artmış durumda. Fakat doğum kontrol, alerji ve kolesterol ilaçları ile etkileşimi olduğundan, bu ilaçları kullananlar uzak dursalar hiç fena olmaz. 

ATROPA BELLADONA yani ülkemizde bilinen ismiyle GÜZEL AVRAT OTU, hoş kokulu kendine has bir tadı olan ülkemizde de yetişen bir bitkidir. Uygun dozlarda birçok faydası da mevcuttur. Ama biraz fazla kullanımı, çoktan ebediyete varmanıza sebep olabilir.

ADAÇAYINA ne demeli? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, stres vb. durumlarda etkisi tartışılmaz. Ama fazla tüketimi uykuya meyili arttırır, özellikle gebelerde kasılmaları arttırarak düşük ya da erken doğuma sebep olabilir.

SİNAMEKİ ÇAYI, ödem düşmanı, diyetlerin baş tacı, kabızlık tedavisinin yegane neferi. Mucize gibi her yerde. Peki 3 haftadan fazla kullanımının barsaklara geri dönüşsüz hasar verdiğini hatta uzun vadede KANSERE neden olduğunu biliyor muyuz?

ZENCEFİL; soğuk algınlığı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile diyabet üzerine olumlu etkileri sayılıp durur. Hatta gebe bulantılarına bile faydası sürekli gündemde. Ancak 1 gr üzerinde zencefil alınması adet söktürücü etkisiyle düşük riskini meydana getirir. Emin olun 1 gr tüketeni daha görmedim. Safra salgısını artırdığı için safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olanların tüketmemesi gerekmekte.

Burada birkaç örnek verdim. Bu liste aslında uzar gider. Bunları tüketmeyin demek çok çok büyük bir hata olur. ASIL MESELE DENGELİ VE TADINDA TÜKETİM. ZATEN BİZİ HER ŞEYDE BAŞARIYA ULAŞTIRAN ŞEY AŞIRIDAN KAÇINMAK VE DENGE DEĞİL Mİ?

DAHA ÇOK TÜKETMEK DAHA İYİ ETMEZ. ÇOK DEMEK ZARAR DEMEK!!! 

Dr. Görkem Kangal