• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Çayı Çok Seviyoruz ama Aşırı Tüketimi Ne Yapar Biliyor muyuz?

Çay günlük hayatımızın bir parçası ve her an karşılaşılan bir ikram. Kahvaltıların baş tacı, misafirliğin olmazsa olmazı, yemek sonrasının hazım aracı. Çalışma masamızın en önemli aksesuarı kupa ya da bardak altlıklarımız. Peki bu aşırı tüketim nelere yol açıyor biliyor muyuz?

Çay yetiştirilen sayılı ülkelerden biri olmamızla beraber, sudan sonra da en çok tükettiğimiz içecek çaydır. Hatta bazıları için sudan bile çok tüketilmektedir ve maalesef bu bile tek başına birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır.

Fazla içilen çayın bazı istenmeyen etkilerini sıralayalım isterseniz;
çarpıntı, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluk en sık rastlananlarıdır. Özellikle kilolu kişilerin, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastalarının ve romatizmadan şikayet edenlerin, böbreklerinde kum veya taş olanların, yüksek tansiyondan yakınanların, üremi veya albüminüri olanların mümkün olduğu kadar az çay içmesi gerekmektedir.

Çay kanser yapar mı? Doğru ve dengeli tüketiminde fayda bile sağlamasına rağmen maalesef ki ısıl değerlerine dikkat edilmezse istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Çayda bulunan tein ve tanenler normalde bitkinin kendini korumak için salgıladığı maddelerdir. Bunlar uygun pişirme sıcaklığı oluşmazsa aktifleşir ve kansere varan sonuçlara yol açabilir. Bunun önüne geçebilmek için çayı demlerken bu bileşiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ısı derecesinde tutulması gerekmektedir. Hatta sırf aşırı sıcaklık bile tek başına gırtlak ve yemek borusu kanserine sebep olmaktadır.

Çayı şekersiz içemeyenler için de tahmin edebileceğimiz riskler ortadadır. Çaya şeker ilave edilerek aşırı tüketilmesi de; kalp-damar hastalıkları, şişmanlık, serum lipit değerinde yükselme gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Çayın en sık istenmeyen etkilerinden biri de mineral emilimini bozmasıdır. Bu da hastalarda en sık demir eksikliği anemisi (kansızlık) olarak karşımıza çıkar.

İşte en çok keyif aldığımız, vazgeçemediğimiz ama aşırıya kaçtığımız zaman bize ziyadesiyle zarar veren yârenimiz çay hakkındaki önemli bilgiler bunlar. Aşırı demli olmayan, en fazla 2 kupa çayın da faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden her daim vurguladığımız yere geldik demektir;

Dengeli ve Dozunda Tüketim İlaç ve Faydadır. Fazlasıysa Aslında Her Daim Zehirdir.

Dr. Görkem Kangal