• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Hazır gıdalar mı yiyoruz yoksa bile bile kendimizi mi zehirliyoruz?

“Hazır gıda” tanımı, paketli olarak satılan ve içindeki gıdanın uzun süre dayanmasını sağlayacak katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasallar içeren yiyecekleri anlatmak için kullanılıyor.

Paketlilerin yanı sıra fast food tarzı yiyecekler de dondurulmuş olarak saklandıklarından hazır gıda kapsamında değerlendiriliyor.

Tabii Sanayii Devrimi sonrası insanların evde geçirdikleri zaman daraldı. Bu da günlük yaşam ve iş hayatındaki zaman darlığına da yansıdı. Arayışa geçen insanlar temel ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya yöneldiler. Bu da devasa sektörler yarattı. Bunların başlıca olanı da “Hazır Gıda” oldu.

Ama ticari kaygılar ve raf ömrünün kısalığı sektörün gözünü döndürerek umarsız bir “Simya” alemine çevirdi ortalığı... Yanıltıcı ve akla kazınan kampanya ve tanıtımlar da cabası.

Kötü beslenme, kokain ve eroin gibi bağımlılık yapıcı maddelerin yaptığı gibi beyin aktivitelerini değiştirir. Bununla ilgili en çarpıcı örnek 1979 yılında “Twinkie Savunması” olarak tarihte yerini almıştır. Bir sanığı idamdan kurtarmıştır. Araştırmanızı tavsiye ederim.

Hadi biraz da maddelere tek tek bakalım;

Aspartam: 
Toz şekerden 180 kat daha tatlı olan bu katkı maddesinin Parkinson ve Obezite gibi çok ciddi hastalıklara kapı aralıyor. Diyet ürünlerinin içinde de gördüğümüz bu maddenin, metabolizmayı yavaşlatıp kilo almayı hızlandırdığı söyleniyor. Bundan kaçmak mümkün değil, çünkü raflardaki yaklaşık 10 bin üründe mevcut.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu:
Obezitenin başlıca sebeplerinden birisi olmakla beraber pankreas kanseri olma ihtimalini %87 oranında arttırıyor. Üretim maliyetlerini inanılmaz ölçüde düşürdüğü için başta soğuk çay ve kola gibi meşrubatlar olmak üzere hemen her şeyin içinde var. Önceden bebek mamalarında da vardı, ergenliğe geçişi engellediği ispatlanınca yasaklandı.

Monosodyum glutamat (MSG): 
Sebep olduğu hastalıklardan bazıları; alzheimer, parkinson, huntington hastalıkları, sara (epilepsi), retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet (şeker hastalığı).

Trans Yağ:
Sanırım adını duymayan yoktur. Yaptığı hastalıklar mı? Şöyle söyleyeyim, aklınıza kaç hastalık getirebilirseniz hepsine yol açar.

Gıda Boyaları:
Özellikle çocuklarda davranış bozukluklarına ve IQ düşüklüğüne sebep olduğu iddiaları had safhada. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri ve bisküvi, gofret, çikolata gibi çocuklara alınan atıştırmalıklar bu boyaların sıkça kullanıldığı ürünler arasında.

Daha liste uzar gider ama sıkmak da istemiyorum. Para kazanma hırsı ve kurulları etkileme gücü ahlaki boyutların çok ötesine geçmiş durumda. Sektörle mücadele herkese düşmekte. Bugün farkına varalım ve olan oldu demeden en azından gelecek nesillere daha ahlaklı ve sağlıklı bir dünya bırakalım.

Dr. Görkem Kangal