• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Prostat Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır? (1. Bölüm)

Öncelikle bahsettiğimiz tanı yöntemlerinin bazılarını kullanarak prostattaki hastalığın ne olduğunu doğru olarak teşhis etmemiz ve tedaviyi ona göre planlamamız gerekir.

1-Prostat iltihabı (Prostatit):İlaçla tedavisi mümkün olabilmektedir.
2-Mesane çıkış obstrüksiyonu (tıkanıklığı) ve darlıkları. Bunların tedavisi kadın ve erkekte oluşma nedenine göre değişmektedir.
3-Prostat Kanseri: Tedavi seçenekleri kanserin derecesine göre değişmektedir.
4-İyi Huylu Prostat Büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi): Ensık rastlanan prostat hastalığı olması nedeni ile tedavi seçeneklerine daha geniş değineceğiz.

Kanser olmayan prostat büyümelerinde tedavi seçenekleri nelerdir?

Her hasta için uygun tedavi seçeneği değişebilmektedir. Tedavide en önemli unsur, hastanın şikayet, muayene ve tetkik sonuçlarının doğru değerlendirilerek en faydalı tedavi yönteminin seçilmesidir.

BUNLAR:

1. BEKLE-GÖR TEDAVİSİ 
Eğer hafif idrar şikayetleriniz varsa; doktorunuz genellikle ilaca veya cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymaz. Öyleki hastalığınız doktorunuz tarafından yakından izlenecek, ihtiyaç duyduğu zaman farklı bir tedaviye başlayacaktır. Üroloğunuzdan mutlaka hastalığınızı size anlatmasını, bu hastalığın nasıl bir seyir göstereceğini, yaşam tarzınızı nasıl etkileyeceğini, bu belirtilerle nasıl baş edeceğinizi size açıklamasını isteyin. 

Çünkü hayatınızda yapacağınız basit yaşam tarzı değişiklikleriyle BPH belirtileriniz düzelebilir. Örnek verecek olursak, akşam 09:00 dan sonra sıvıyı kesmeniz, yatmadan önce idrarınızı yapmanız gece idrara kalkmanızı azaltacaktır. Biber baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, daha az alkollü içecek, mesane irritasyonunu engeller.
Bu tür şikayetleri olan erkeklerin oturarak idrar yapması mesanenin tamamen boşalmasına yardımcı olur. Rezidüel idrar olanlarda idrardan 5 dakika sonra idrar yapmaları (ikili işeme) sıkıntılara çözüm sağlayabilir.

Uzun oturma prostat konjesyonunu azaltabilir.

Tedavi seçenekleri haftaya devam edecek. Lütfen takip edin.

DETAYLI BİLGİ İÇİN : http://www.yasarozgok.com/…/urolojik-tani-tedavi-anti-aging/

Prof Dr. Yaşar Özgök
ILRSA ve Türkürolap Eğitim ve Araştırma Gurubu Başkanı
Türk Üroloji Yeterlilik Kurulu Genel Sekreteri 
Ortak Üroloji Yeterlilik Kurulu Board Üyesi