• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Prostat Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır? 3. Bölüm

Prostat Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır? 3. Bölüm

3. CERRAHİ TEDAVİ

BPH için yapılan cerrahinin amacı nedir?

Cerrahinin amacı: İlaç tedavisina cevap vermeyen hastalarda BPH belirtilerini dindirmek ve idrar akımını artırmaktır.

BPH için altın standart tedavi nedir?

BPH belirtileri için en sık önerilen cerrahi tedavi prostatın transüretral rezeksiyonudur (TURP). Amaç, belirtilere sebep olan prostat dokusunu (adenomu) minimal invaziv yöntemle uzaklaştırmaktır. TURP şu an için tarif edilen altın standart yöntemdir. Bazı olgularda diğer yöntemler de alternatif olarak önerilmektedir.

Günümüzde lazer denilince halk arasında ultra bir teknoloji, uzay teknolojisi akla gelir. Bu nedenle de bu tür tedavilere meyil çok fazladır. 

Halbuki tıpta bir yöntemin altın standart (Gold standart) olması için; binlerce vakalık seriler, çok merkezli karşılaştırmalı çalışmalar yapılması gerekir. Bu da yıllar alır. 

Aynı zamanda büyük firmalar bunların malzemelerini temin ettiği ve bu aletleri sattığı için bu teknolojilerin yaygınlaşması için reklama büyük paralar harcamaktadırlar. Bunun sonucu reklamın gücü ile halkımızın kafası karışmaktadır.

Bunlardan greenlight (yeşil ışık) dediğimiz yöntem bir aralar her prostat için kullanılmaya başlandı. Bir süre sonra çok merkezli çalışmalar sonucu alternatif yöntemlerden biri olduğu fakat belirlenmiş sınırlı kullanım alanlarının olduğu, asla altın standart olmadığı ortaya çıktı.

Son zamanlarda ortaya çıkan HOLEP ve RED LİGHT (Kırmızı ışık) yöntemleri için de büyük reklam kampanyaları yapılmakta. Bu yöntemlerinde olmazsa olmaz yöntemler olduğu lanse edilmeye çalışılmakta hatta daha da ileri giderek altın standart olduğu ileri sürülmektedir.

Halbuki EAU (Avrupa Üroloji) AUA(Amerikan Üroloji) kılavuzlarına bakıldığında bunun hiç de böyle olmadığı onlarında belirlenmiş sınırlı kullanım alanları olduğu belirtilmekte. Asla Gold standart (altın standart) olduğundan bahsedilmemektedir. Tabiiki bunlar için de uzun yıllar alan, çok sayıda vakalar ile yapılmış çok merkezli karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kapalı Prostat Ameliyatları için en sık kullanılan iki yöntem vardır.

Bunlar:

TUR-P (Transüretral Prostat Rezeksiyonu):
Günümüzde en çok uygulanan ve en etkili ameliyat yöntemlerinden biridir. Özel bir cihazla penisten girilerek idrar yollarını daraltan prostatın parça parça kesilerek çıkarılması yöntemidir.

Lazer Prostatektomi -Ablasyon- Vaporizasyon: Prostatı kesmek veya buharlaştırmak için yoğun ışık kullanan lazer kullanılır. 

BPH diğer cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilir:
Transüretral prostat insizyonu (TUIP): TUIP sırasında idrar akımının düzeltilmesi için mesane boynundan itibaren prostata doğru kesi yapılır. Bu işlemde alınan sonuçlar ilaç tedavisi ile benzerdir. Bu nedenle de nadiran kullanılır.BPH tedavisinde nadiren kullanılır.

Prostat stentleri: Stentler idrar yolundaki(üretra) tıkanıklığı ortadan kaldırmakaçık ve idrar akımını artırmak için kullanılır. Anestezi alamayan cerrahiye uygun olmayan erkeklerde önerilir.

Transüretral iğne ablasyonu (TUNA): Isı (radyofrekans enerji) kullanarak prostat dokusunu sertleştirmek için kullanan bir minimal invazif tedavidir. Buradaki maç prostat hacmini azaltmak ve belirtileri düzeltmektir. Anestezi alamayan cerrahiye uygun olmayan erkeklerde önerilir.

Transüretral mikrodalga tedavisi (TUMT) Mikrodalga enerji kullanarak prostat dokusunu sertleştirmek için kullanan minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Amaç prostat hacmini azaltmak ve belirtileri düzeltmektir. Anestezi alamayan cerrahiye uygun olmayan erkeklerde önerilir.

Retrograd ejakülasyon nedir?

Orgazm sırasında normal yoldan çıkan semenin artık atılmayıp, mesane içine kaçarak sonradan idrarla vücuttan atılmasıdır. BPH için yapılan cerrahilerde ameliyat sonrası retrograd ejakülasyon(Spermin geriye kaçması) gelişebilir. Bunun yanısıra kullanılan bazı prostat ilaçlarıda buna neden olabilir. 

Cerrahi tedavi ile erektil disfonksiyon arasında bir ilişki var mıdır?

Çoğu zaman cerrahi erektil disfonksiyona sebep olmaz.

.

DETAYLI BİLGİ İÇİN : http://www.yasarozgok.com/…/urolojik-tani-tedavi-anti-aging/

Prof Dr. Yaşar Özgök
ILRSA ve Türkürolap Eğitim ve Araştırma Gurubu Başkanı
Türk Üroloji Yeterlilik Kurulu Genel Sekreteri 
Ortak Üroloji Yeterlilik Kurulu Board Üyesi