• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Prostat Hastalıklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?

BPH TANISI:

Prostat hastalıklanın teşhisinde en sık kullanılan tanı yöntemleri:
1-Prostat Muayenesi
2-Tam idrar Analizi
3-Ultrasonografi
4-PSA(Prostat Spesifik Antijen):Prostat kanseri için yapılan kan testi.
5-Uroflowmetri:Hastanın özel bir cihaza işetilerek idrar akım hızının ölçülmesi.
6-Sistouretroskopi:Özel bir aletle penisten girilerek, idrar yolları ve prostatın gözle görülmesi.

PSA testi niçin yapılır?

İyi huylu prostat büyümesi(BPH) ve prostat kanseri genellikle aynı yaş gurubunda ortaya çıkar. Bu yaş gurubu da prostat kanserinin ortaya çıktığı ve yaş ilerledikçe kanser riskinin arttığı bir guruptur. Bu nedenle de kan PSA (Prostat-Spesifik Antijen) testi bazı risk guruplarında belirtilen yaş aralıklarında yapılmalıdır. Örneğinin baba , amca, dede gibi çok yakın akrabaların ikisinde prostat kanseri görülmüşse; erkek çocukların 45 yaşında PSA baktırmaları (Deneyimlerimiz (40 yaşında baktırmanın uygun olacağını gösteriyor.), yine baba , amca, dede gibi bir kişide veya yakın akrabalarda görülmüşse 50 yaşında baktırmaları gerekmektedir. 

Üroflovmetri ölçümü niçin yapılır?

Üroflovmetri idrar akım hızınızı ölçer. Bu test prostatın idrar akışını engelleyip engellemediğini anlamak için yapılır. Bunun sonucuna göre ilaç tedavisi mi yoksa cerrahi tedavimi gerekiyor karar verilir.

Ürodinami niçin yapılır ?

Tedaviye karar vermeden önce nörojen mesaneyi ekarte etmek gerekir. Nörojen mesaneyi düşündüren bulgular varsa bu amaçla ürodinami yapılabilir.

İşeme sonrası kalan idrar (PMR) neden ölçülür?

Rezidüel idrar ameliyat kararında çok önemlidir. İdrarı yaptıktan sonra mesanede idrar kalıp kalmadığı ölçülür. Eğer mesanede idrar kalıyorsa tam boşalma olmadığını, mesanede fonksiyonel bozukluk olduğunu gösterir.