• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Prostat Kanserinde Robotik Radikal Prostatektomi Özet

AMELİYAT ÖNCESİ NELER YAPILIR?

Ameliyattan önce : Ameliyatı yapacak olan doktor her üç cerrahi yöntemin avantaj ve dezavantajlarını hasta ve yakınları ile konuşmalıdır. Alternatif tedavi yöntemlerinden bahsetmelidir. 

Bu ameliyatın iyi huylu prostat büyüme (BPH) ameliyatı olmadığını bir kanser ameliyatı olduğunu hasta ve yakınlarına anlatmalıdır.

Bu arada hastalar için önemli olan ereksiyon durumu, idrar kaçırma olup olmayacağı, olursa yüzde kaç oranında olacağı, idrarı tutma konusunda ne kadarlık bir zaman dilimi olacağı konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.

Prostat kanseri tanısında en önemli tanı vasıtası olan prostat biyopsisinden ne kadar zaman sonra ameliyat yapılabileceğini hastaya izah edilmelidir. Genellikle bu süre 4-6 hafta arasında değişmektedir. Ayrıca bunun uygun bir süre olduğu bu süre içerisinde kanser de herhangi bir yayılım olmayacağı konusunda hasta bilgilendirilmelidir.

Yazı dizimizde de belirtildiği gibi hastalarımız kan sulandırıcı (Coraspin, Aspirin, Ecopirin, Dispril, Plavix, Coumadin) kullanıyorsa bu ilaçların ameliyat tarihinden 7 - 10 gün önce kesilmesi gerektiği hastaya anlatılmalıdır. Eğer bu doktor tarafından verildi ise öncelikle hastanın kendi kardiyoloji doktorundan mutlaka konsültasyon alınmalıdır. Bu şekilde hastaya zarar vermeden kısa etkili alternatif ilaçlar (clexan) ile risk faktörünü ortadan kaldırmalıdır.

Hastada emboli (pıhtı atma riski varsa hastaya kısa etkili kan sulandırıcı ilaçlar (Clexan) başlanmalı, varis çorabı giydirilmelidir.

ANESTEZİ:

Ameliyat öncesi anestezi için ön hazırlıklar yapılarak daha önceki yazımızda Profesör Dr Ayşegül Özgök’ün belirttiği gibi tekikler hazırlıklar yapılmalı, yenmemesi gereken yiyecekler yenmemelidir.

AMELİYAT ÖNCESİ NE ZAMAN AÇ KALMALISINIZ ?

Ameliyattan 1 gün önce akşam yemeğinizi çorba olarak yiyebilirsiniz. Akşam saat 22 .00 dan sonra yemek yeme su içme kesinlikle yasaktır. Akşam saat 23:00 da 1 bardak su içine yarım şişe 45 ml Fleet Fosfo-Soda karıştırarak içiniz. Bunu meyve suyu ile de içebilirsiniz. Kalan yarısını Saat 24:00 de içiniz.

AMELİYAT SABAHI HASTANEDE YAPILACAKLAR: 

Anestezi uzmanınızın ameliyat öncesi sizi yatağınızda görüp ameliyat için olur vermesi gerekir. Doktorunuzn tercihine göre size fleet enama lavman yapılacaktır. Ne tür bir anestezi verileceği hakkında bilgilendirmelidir. Varsa takma dişleriniz, yüzüğünüz, piercig’iniz çıkarılmalıdır, Ayağınızda proteziniz varsa, ilaç allerjiniz varsa anesteziyi mutlaka uyarınız

HASTANEDEN ÇIKTIKTAN SONRA YAPILACAKLAR:

• Doktorunuz aksini söylemediği müddetçe ameliyatın 5. Günü banyo yapabilirsiniz.. 
• Penis, penis ucu ve sonda etrafını ıslak mendil ile günde 2-3 kere temizlemelisiniz.
• İlk 3 gün haşlama, sebze, çorba gibi hafif yiyecekleri alınız.
• Su dışında diğer sıvı gıdaları almayınız. 
• Genellikle bağırsak hareketleri 3-4 gün içinde düzelecektir. Bu nedenle : Bu süreç içerisinde ağır gıdalar ve gaz yapıcı yiyecek ve içecekleri tüketmeyiniz.

TUVALET:

Alafranga tuvalet kullanınız. 3 hafta süre ile ağır kaldırma, yere bağdaş kurma gibi hareketleri yapmayınız. Araba kullanmayınız. 

SONDA:

Sondanın kendiliğinden çıkması: Mutlaka ameliyatı yapan hekiminizle görüşünüz. Çok acil bir durum olmadığı müddetçe sondayı hekiminizin veya ekibinin takmasını tercih ediniz. İdrar yapabiliyorsanız da yapınız. Sonrasında mutlaka doktorunuzla görüşünüz.

Robotik cerrahide sondanın 5-7. günlerde çıkarılması tercih edilir.

SONDA ÇIKARILDIKTAN SONRA TAVSİYE ETTİĞİMİZ EGZERSİZLER:

1. Günde 60 kez idrarınız tutuyormuş gibi makat kaslarınızı sıkıp gevşetiniz.
2. Bu hareketi sabah, öğlen ve akşam gibi günün belli dönemlerine bölerek yapınız. Aklınıza geldikçe tekrarlayınız.
3. Gülüp öksürme bir yere eğilme, yatma, oturma gibi efor gerektiren durumlarda bunu yapınız ve alışkanlık haline getiriniz.

PATOLOJİ :

Patoloji sonucunuza göre doktorunuz tedavi planlamanızı yapacaktır. Mutlaka söylediklerine mutlaka riayet ediniz. Kontrollerinizi aksatmayınız.

OLMAZSA OLMAZLAR:

• Ameliyattaki başarıda %50 nin siz olduğunuzu unutmayınız. 
• Doktor takibinde olduğunuzu, doktorunuzun sizin için en iyisini yapacağını unutmayınız.
• Bu kanserin tedavi edilebilir hatta tam kür dediğimiz tamamen kurtulma şansı olan bir hastalık olduğunu unutmayınız.
• Çevrenizden duyduklarınızla , okuduklarınızla değil, doktorunuzun söyledikleri ile hareket ediniz.

Prof. Dr. Yaşar Özgök