• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Robotik Radikal Prostat Kanseri Ameliyatları, İzlem ve Takibi

Biliyor muydunuz? 

Daha az ağrı ve daha az kan kaybı vardır.

Biliyor muydunuz? 

Daha düşük komplikasyon oranı ve daha iyi estetik sonuçlar alınmaktadır

Biliyor muydunuz?

İdrar kontrolü ve cinsel fonksiyonlar daha iyi olmakta ve daha erkenden geri kazanılabilmektedir. Hastanede kalış ve sosyal yaşama dönüş daha kısadır.

Lokalize prostat kanseri dediğimiz prostat içine sınırlı kalmış, prostat kapsülünü aşmamış ve vücuda yayılmamış (metastaz yapmamış) kanserlerde sıklıkla cerrahi tedavi yapılmaktadır. Bu arada hastalığın dercesine göre bölgesel lenf bezleri de çıkarılmaktadır. Bunun yanısıra yeni çalışmalar göstermiştir ki; ileri evre, akciğerlerde 5’kadar metastaz yapmış olgularda bile önerilen medikal tedaviler sonrası “ robotik radikal prostatektomi “ameliyatı yapılmaktadır.

Biliyor muydunuz? 

Radyoterapi (Işın tedavisi) alan hastalarda bile “Robotik radikal prostatektomi” ameliyatı yapılabilmektedir.

AMELİYATLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

Ameliyat esnasında veziküla seminalis dediğimiz spermleri besleyici ve depolayıcı kanallar, ductus deferens dediğimiz testislerden sperm taşıyan kanallar çıkarılmakta ve bağlanmaktadır. Buna bağlı olarak da operasyon sonrasında boşalma fonksiyonu tamamen kaybolmaktadır.

Bu hastalar çocuk sahibi olabilir mi ?

Evet olabilir. Bunun için yardımcı üreme tekniklerinden faydalanabilirler. 

İdrar Kaçırma ve Ereksiyon(Sertleşme) problemi olabilir mi?

Her iki problem de robotik cerrahi sayesinde sertleşmeyi ve idrarı tutmayı sağlayan sinirlerin çok iyi korunabilmesi sayesinde daha az görülmektedir.

Siniri tutmuş kanserlerde sinir koruma işlemi yapılmadığı için ereksiyon olmamaktadır. Bunun çözümü de protez konulmasıdır.

Robotik cerrahide görüntünün üç boyutlu olması, robot kollarının her yöne geniş açılı dönmesi. görüntüyü büyütebilmesi idrar kontrolünün ve cinsel fonksiyonların geri kazanılmasında ve cerrahi sınırın korunmasındaki en önemli avantajlarıdır. 

Robotik Radikal prostatektomi hakkında bilgilendirme:

Robotun 4 kolu kolu vardır.

1. Birinci Kola 3 boyutlu görüntü sağlayan kamera takılır. 
2. Diğer 3 kola ise, makas, doku tutucu, dikiş atıcı gibi ameliyat yapılmasını sağlayan robotik enstrümanlar takılmaktadır. 

Bu kolların karın içine yerleştirilmesi: 

Bunun için hastanın göbek bölgesi seviyesine, boyutları 8 mm ile 12 mm arasında değişen 4 delik açılır. Bu deliklerden bu kollara takılan kamera ve cerrahi enstrümanlar karın içine yerleştirilir. 

Kollar haricinde Hasta başındaki yardımcı asistan için 12 mm boyutlu bir ek delik açılır. Bu asistanın görevi ;bu delikten cerraha dikiş materyalleri vermek, cerrahın çıkardığı dokuları (örneğin lenf bezleri) dışarı almak içerdeki kan idrar gibi sıvı materyalleri alan aspiratör buradan yeleştirmektir. Cerrahın doku ekartasyonunda ihtiyaç olursa asistan kolu yardımcı olur.

Sonuç olarak, Prostat kanserinin robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarında (göbek seviyesinde, göbeğin sağına ve soluna) 5 mm ile 12 mm çaplarında karın bölgesine toplam 5 delik açılır. 

Materyalin dışarı alınması:

Prostat ; kapsülü ile birlikte göbekten dışarıya alındıktan sonra, mesane ile idrar kanalı özel dikişler ile birleştirilir. İdrar torbasından (mesane) dışarıya kaçak olup olmadığı kontrol edildikten sonra sonda takılır. 

Ameliyat bitiminde hastaya karın içinde birikecek sıvı mayii ve kanı dışa almak için; dren denilen ve lastik benzeri materyalden yapılmış olan bir drenaj sistemi hastanın karın içine yerleştirilir. 

Ameliyat Sonrası Yapılanlar:

Ameliyat sonrasında : Ameliyat ve anesteziye bağlı olarak hastaların mide ve bağırsak hareketlerindeki geçici azalma nedeniyle ertesi güne kadar hastalara ağızdan herhangi bir şey verilmez. Hastalar ilk gün damardan serum vererek beslenir. Ertesi günü hastalar mobilizen (ayağa Kaldırılır) edilir. Mobilize edildikten sonra; mide ve barsak hareketleri de başlamaktadır. İlk zamanlar daha çok sıvı gıda alırlar .Sonra sıvı gıdadan katı gıdaya basamaklı olarak geçiş yapılır. 

Ameliyat sonrası hastanın iyileşme hızına bağlı olarak dren; 2. ya da 3. günde alınır.

Hastalarımız 2 veya üçüncü gün: idrar sondası ve gerekli öneriler ile hastaneden çıkarılır.

İdrar sondası ;5- 7 gün sonra çekilir. 

Sondayı çekmeden önce mesaneye sıvı bir madde verilerek mesane kontrol edilir. Fakat bizim uygulamamızda: Ameliyat esnasında idrar kaçağını kontrol ettiğimiz ve yaptığımız işlemden emin olduğumuz için; kendi hastalarımızda bunu yapmıyoruz.. 

Sonda alındıktan sonra yapılan takip protokolü: 

Mesane ve idrar yolu arasında iki adet tutucu mekanizma vardır. Bu ameliyatta mesane tarafındaki sfinkter dediğimiz tutucu mekanizma komple çıkarılmaktadır. Bu ameliyat sonrası idrar kaçırmayı önleyen external sfinkter dediğimiz prostatla İdrar yolu (üretra) arasındaki tutucu mekanizmadır. 

Bu nedenle idrar sondası alındıktan sonra az miktarlarda idrar kaçırma olabilmektedir. Genelde 1-2 hafta içinde idrar kaçırma giderek azalır. İdrar kaçırmasını azaltmak için mesane kasılmalarını azaltan ve sfinkteri güçlendiren ankolinerjik denen ilaçlardan faydalanmaktayız. Sonda çekimine 1 gün kala bu ilaca başlıyoruz.

Ayrıca hastalara; kegel egzersizi denilen bir egzersiz yapmalarını öğretiyoruz. Bu şekilde idrarı tutmayı sağlayan kas gücü arttırılmakta ve idrar kaçırma önlenmektedir.
Patoloji: Ameliyattan sonrasında prostat ve lenf nodu diseksiyonu yapılmış ise alınan materyaller patolojiye gönderilir. 

Gelen patoloji sonucuna göre bir takip protokolü belirlenir. Hasta bilgilendirilir.

Bu protokole uygun olarak hastalar 1 ay sonra kontrole çağırılır. PSA, Kan tetkikleri yapılarak değerlendirilirler. 
Daha sonraki izlem : Patoloji ve PSA sonucuna göre, Avrupa Üroloji Derneği (European Association of Urology) ve Amerikan Üroloji Derneği (American Urological Association) Klavuzları esas alınarak yapılır.

Profesör Dr Yaşar Özgök