• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Hasta Bilgilendirme

Sistoskopi

SİSTOSKOPİ

Mesanenizin rutin ağrısız bir muayenesidir. Güçlü bir ışığı olan, teleskopa beneyen bir alet olan sistoskop ile doktor mesanenizin içini görebilir. Sistoskopi, mesanenizin genel olarak değerlendirilmesi, böbrek üretra rahatsızlıklarının tanısında kullanılır. Sistoskopi aynı zamanda mesane dokusundan biyopsi almak, taşları çıkarmak ve böbreğin özel filmlerini almak için de kullanılır. Sistoskopi muaynehanede ya da bir hastanede yapılabilir.Doktorunuz siziniçinhangisinin en iyi olacağına karar verecektir.

SİSTOSKOPİK ANATOMİ

Sistoskopi, doktorunuza direk olarak mesanenizi gözleme imkanı verir. Erkekler ve kadınlar idrarlarını üretradan dışarı atarlar. Kadınların üretrası erkeklerinkinden daha kısadır. Sistoskopi kadınlar için daha kolaydır ve genellikle topikal anestezi gerektirir. Erkek üretrası daha uzun ve daha komplikedir. Prostat bezinin olduğu kısım sıklıkla erkeklerin ürolojik problemlerinin olduğu bölgedir.

SİSTOSKOPİ NASIL ÇALIŞIR?

Sistoskop, fiberoptik ışık kaynağı ve mercekleri olan teleskop benzeri bir tüptür. Özel mercekten, mesane içinin direkt karşısının, geniş açılı ve yan görüntüler alınarak değerlendirilmesine izin verir. Steril sıvı ile mesane bir balon gibi şişirilir. Bu doktorun muaynesine yardım eder. Sistoskop erkek ve kadın üretrasından kolaylıkla geçecek şekilde tasarlanmıştır.

SİSTOSKOPİ ESNASINDA NE OLUR?

Sizden, sistoskopi masasına sırtüstü yatmanız istenecek. Dizleriniz kaldırılacak ve bacaklarınız açılacak.

Ürolog ve bir hemşire sizinle birlikte olacak. Üretra ve çevresindeki dokular yıkanacak ve örtülecek. Genellikle çoğu erkeğe topikal anestezi yeterli olurken, bazı erkeklere genel anestezi gerekir. Sistoskop, üretraya geçirilir ve sistoskop içerisinden sıvı ile mesane doldurulur.

Muayeneden sonra, sistoskop çıkarılır. Evinize gidebilirsiniz ya da hastanede yatıyorsanız odanıza dönebilirsiniz. Doktorunuza;

Alerjiniz varsa (herhangi bir ilaç ya da anesteziye karşı) Gebe iseniz İlaç alıyorsanız söyleyiniz.