• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Üriner Diversiyon (Yapay mesane)Yapılması

Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Sonrası Üriner Diversiyon (Yapay mesane)Yapılması

Üriner Diversiyon: Mesanenin çıkarılması sonrası idrarın dışarı atılması için yapılan ameliyat tipleri olarak tanımlanabilir. Üç tip üriner diversiyon vardır.

1. İnkontinan üriner diversiyonlar : İdrarın cilde ağızlaştırlan bir bağırsak segmentine boşaldığı ve idrarın torba ile toplandığı diversiyonlar
2. Kontinan kateterize edilebilen cilde ağızlaştırılmış diversiyonlar
3. Kontinan ortotopik diversiyonlar (Neobladder) : Bağırsaktan yapılan. İdrarın normal yoldan işenerek çıktığı yeni mesane.

Ortotopik Mesane (Yapay Mesane)

Ortotopik Mesane: Normal kapasite ve reflüyü (İdrarın geriye kaçmasını önleyen mekanizma) önleme prensiplerine uyularak yapılan mesanedir. Hasta normal yoldan idrarını yapabilmektedir.

Bu sitemde asıl hedef kontinans dediğimiz idrarını tutabilme, normal yoldan idrarını yapabilmek ana hedeftir.

Avantajları:
1. External stoma aparatları dediğimiz idrar torbasına ihtiyaç yoktur. 
2. Hastanın kendi kendine idrar yapabilme kapasitesinin korunmuş olmasıdır. 

Yapay mesanenin yapılışı:

En az 50-60 cm’lik ince bağırsak segmenti bu işlem için kullanılır. Bu segmentten uygun kapasitede bir poş oluşturularak yapılır. Bo poş normal mesanenin bulunduğu alana konulur. Mesaneden sonra gelen ve idrarın çıkış yolu olan üretraya anastomoz edilir.

Bazı cerrahlar ise kolon dediğimiz kalın bağırsağı kullanarak yapay mesane yapmaktadır.

Ameliyat sonrası yapay mesanenin takibi:
• Ameliyat sonrası yakın takip önemlidir. 
• Burada 50 -60 cm. lik uzun bir ince bağırsak kullanılması dolayısıyla Elektrolit emilim bozukulukları dolayısıyla Metabolik asidoz dediğimiz olaya neden olabilir. 
• Çok nadir bağırsak fonksiyon bozukluklarına neden olabilmektedir.

Sistektomi yapılan hastalarda ideal diversiyon seçimi :
Konu hastaya iyi anlatılmalı ve doktorla hasta beraber karar vermelidir. Tabiiki bu arada hastanın yaşı, cinsiyeti, sosyo-ekonomik durumu, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluklarının yanısıra ; hastalığın evresi, üretraya ulaşabilir bağırsak varlığı, sfinkter dediğimiz idrarın tutucu mekanizması, cerrahın tecrübesi diversiyon seçiminde önemli yer tutar. 

Üriner diversiyon yapacak olan cerrahın genellikle birden fazla diversiyon tekniğini bilmesi önemlidir. 

Prof Dr. Yaşar ÖZGÖK

KAYNAKLAR 
1. Hautmann RE, Abol-Enein H, Davidsson T, Gudjonsson S, Hautmann SH, Holm HV et al. ICUD-EAU International Consultation on Bladder Cancer 2012: urinary diversion. Eur Urol 2013; 63:67–70 
2. Herlufsen P, Olsen AG, Carlsen B, Nybaek H, Karlsmark T, Laursen TN et al.Study of peristomal skin disorders in patients with permanent stomas. Br J Nurs 2006; 15:854–862. 
3. Szymanski KM, St-Cyr D, Alam T, Kassouf W. External stoma and peristo- mal complications following radical cystectomy and ileal conduit diver- sion: a systematic review. Ostomy Wound Manage 2010; 56:28–35. 
4. Ürolojik Onkoloji Bülteni. Mesane Kanserı̇ 2018; Cilt 2 - Sayı 1: 65-68 
5. Nieuwenhuijzen JA, de Vries RR, Bex A, van der Poel HG, Meinhardt W, Antonini N. Urinary diversions after cystectomy: the association of clinical factors, complications and functional results of four different 
diversions. Eur Urol 2008; 53:834–842