• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

SIKÇA SORULANLAR

Mutlu Cinsellik

  • Mutlu Cinsellik
    Cinsellik doğamızın bir parçası. Ancak bu doğal ‘eylem’ Türkiye’de otoriter baba figürleri, katı yetiştirilme tarzları, ezik anneler, zayıf iletişim, tecrübesizlik gibi nedenlerle gerektiği gibi yaşanamıyor. Bu nedenle Türkiye’de cinsel işlev bozukluğu nedeniyle doktora başvuranların yarısını vajinismuslu kadınlar oluşturuyor. Uyarılma, cinsel istek ve orgazm bozukluğu ise her üç kadından birinin sorunu. 
  • Cinsel Yaşam
    Uzmanların anlatımları her ne kadar cinsellik konusunda tabuların yavaş yavaş kırıldığını, özellikle kadınların doktora başvuru sayılarında artış olduğunu gösterse de hâlâ taşrada ve büyük şehirlerin varoşlarında bildik kurallar işliyor. Kapı önünde ‘kanlı çarşaf bekleyenler’, evlendiği erkekle ilk temasını ‘ilk gece’ yaşayanlar hâlâ çoğunlukta. Bu da aslında en büyük devrimin yatak odasında yapılması gerektiğinin bir göstergesi. Çünkü dokunmayı, sevişmeyi, doğamızın bir parçası olan cinselliği yaşamayı keşfedememiş olmak aslında insanın kendini keşfedememesi anlamına geliyor. 

    Sağlıklı bir beden ve ruh için cinselliğin doyumlu olması gerekiyor. 

    Uzmanların anlatımları ve araştırmalar iyi gitmeyen bir cinsel yaşamın iş hayatını, sosyal hayatı etkilediğini, depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere çeşitli ruhsal sorunlara yol açtığını gösteriyor. 

    Oysa ki mutlu bir cinsel hayat insanı daha sağlıklı yapıyor. Bu bile tek başına konunun önemini gösteriyor aslında. O halde mutlu bir cinselliği yaşamak çok mu zor? Aslında değil. Bu konuda kişilerin bilgisi arttıkça, iletişim kuruldukça hem sorunlar daha kolay atlatılıyor hem de mutlu cinselliğin kapısı aralanıyor. 

    Dünyada yapılan bir araştırma cinselliğin önemli olduğunu şöyle ortaya koyuyor: Cinsel özgüven güçlü bir aşk için de gerekir… Mutlu cinsellik ise kadın ve erkeğin karşılıklı tatminiyle mümkün. Türk Androloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fak. Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Çayan, "Bir tarafın cinsel mutsuzluğu diğerini etkiliyor" diyor. 
  • Mutlu cinselliği nasıl tanımlayabiliriz? Bunun kuralları var mı?
    En güzel tanımı cinselliği paylaşan iki tarafın da cinsel yaşamlarından tatmin olmasıdır. Cinsel yaşamdan karşılıklı alınan mutluluk çiftlerin günlük hayatlarını da etkiler. Çünkü cinsel mutluluk kişinin yaşam kalitesinin en önemli belirleyicilerinden biridir ve mutlu bir cinsel yaşam, çiftlerin hayat kalitesini yükseltir. Cinsel hayatta yaşanan mutluluk insanların gündelik yaşamlarındaki genel sağlık durumlarını iyileştirir. Mutsuz bir cinsel yaşam insanların günlük hayatlarını olumsuz etkiler, farklı psikolojik sorunlar doğurur. Kısaca mutlu bir cinsel yaşam mutlu bir hayat demektir. 

    Cinsel mutluluk her bireyin hakkıdır ve bu doğrultuda bireyler isteklerini ve problemlerini ertelememeli. Cinsellikten iki tarafın da mutlu olmasını sağlamak için, çiftlerin cinsellikle ilgili var olan tabularını kırmaları, birbirleriyle kuvvetli bir iletişime sahip olmaları, isteklerini ve varsa sorunlarını karşılıklı olarak konuşmaktan çekinmemeleri gerekir. Her şeyde olduğu gibi cinsel yaşamda da zaman zaman sorunlar yaşamak normaldir. Önemli olan bu sorunların ne olduğunu bilmek, bunlar için çözüm aramaktan çekinmemektir. Çiftler çözemedikleri sorunları için mutlaka doktora başvurmalı. 
  • Kadın ve erkek için mutlu cinsellik farklı mı?
    Mutlu cinsellik, ancak kadın ve erkeğin karşılıklı mutlu olması ve tatminiyle sağlanır. Eşlerin aynı derece zevk aldığı bir cinsel yaşam çiftlerin hayatlarını zenginleştirir, günlük yaşamlarını olumlu etkiler. Mutsuz ve problemli bir cinsel yaşam insanların günlük hayatlarını olumsuz etkiler, farklı psikolojik sorunlar doğurur. 

    Özellikle sertleşme sorununun erkeklerin sadece cinsel yaşamlarında bir problem olarak kalmadığı günlük hayatlarında çok farklı problemler doğurduğu gözlemleniyor. Bu sorun erkeklerde özgüven kaybı, agresif tavırlar, depresyon gibi farklı psikolojik problemlere sebep olur. Özellikle Türk toplumunda sertleşme sorununun ‘iktidarsızlık’  olarak algılanması bu sorunları daha da büyütüyor. Erkekler iktidarsız olarak algılanmaktan korktukları için bu sorunlarını kimseyle paylaşamaz hale gelmiştir. Oysa ki ‘iktidarsızlık’ terimi, ereksiyonun hiç olmaması ve boşalma sorununu da içeren cinsel işlevin birçok aşamasındaki sorunu kapsar. Sertleşme sorununu, ‘iktidarsızlık’ olarak tanımlamak doğru değil. 
  • Nasıl tanımlanmalı o zaman?
    Sertleşme sorunu, tatmin edici bir cinsel performans için yeterli penis sertleşmesinin olmaması veya ilişki boyunca sertleşmenin sürdürülememesidir. 

    Sertleşme sorunu, hafif derecede olabileceği gibi tümüyle yitirilen sertleşme fonksiyonuna kadar geniş bir yelpazede olabilir. Türkiye’de sertleşme sorunu bulunan erkeklerin yüzde 80’inden fazlasında tam bir işlev kaybı değil, hafif ya da orta derecede sertleşme sorunu bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca sertleşme sorununun ürolog gözetiminde etkili ve güvenilir tedavisi mümkündür. 

    Harris Interactive tarafından Türkiye dahil dünyanın 27 ülkesinde, 40-80 yaş arası erkek ve kadınların cinsel yaşam hakkındaki tutum ve inançlarını belirlemek amacıyla 27 bin 500’den fazla kadın ve erkek arasında yürütülen ‘Daha İyi Cinsel Yaşam Global Araştırması’nın sonuçlarına göre, partnere çekici gelebilmek, cinsel birleşme, ön sevişme ve cinsel mutluluk hem erkekler hem de kadınlar için ‘çok önemlidir. Çiftlerin yüzde 90’ı ‘cinsel özgüvenin’ güçlü bir aşk yaşamı için gerekli olduğunu belirtiyor. 

    Tabuları kırın, iletişim kurun.
  • Çiftlerin mutlu cinsellikten beklentileri ne?

    Genel olarak kadın ve erkek cinsel yaşamlarında karşılıklı tatmini bekler. Çünkü bir tarafın mutsuzluğu, isteksizliği veya problemi mutlaka diğer tarafı da olumsuz etkiler. Böyle durumlarda çiftler tabularını kırmalı, isteklerini ve sorunlarını karşılıklı konuşmalı. ‘Global araştırma’ erkeklerin yüzde 62’sinin ve kadınların yüzde 41’inin cinsel yaşamlarını iyileştirmeyi istediklerini göstermiştir. 
    Bir çift veya çiftlerden biri cinsel hayatından memnun değilse ne yapmalı? 
    Bir ürologa başvurmalı ve doktor gözetiminde cinsel işlev bozukluklarına yol açabilecek risk faktörleri araştırılmalıdır. 

  • Cinselliği olumsuz etkileyen ve erkekten kaynaklanan faktörler nelerdir?
    Cinsel arzuda azalma, erken boşalma gibi sorunlar ve sertleşme bozukluğu cinselliği olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler. Erkeklerin hayatları boyunca ereksiyon ile ilgili sorunlu dönemleri olabilir, ancak 40 yaşın altında sertleşme bozukluğu daha az olarak görülür. Sertleşme sorunu yaşla birlikte giderek artar. 70 yaşındaki erkeklerde yüzde 65 oranında sertleşme bozukluğu vardır. Bu artış özellikle damarsal bozukluklara bağlıdır ve diyabetik erkeklerde sertleşme sorunu yaklaşık 10 yıl daha erken ortaya çıkar. Cinsellik beyinde başlar 
  • Sertleşme nasıl oluşur?
    Uyarıldığınız zaman beyniniz bir dizi olayı başlatmak için sinyal gönderir. Penis içindeki kan damarları gevşeyip genişleyerek penise gelen kan akımını hızlandırır. Aynı anda penis içinde uzanan, korpora kavernoza adı verilen süngersi oluşumlar da şişer ve toplardamarlar üzerinde baskı oluşturarak penis dışına çıkan kan akımını kısıtlarlar. İçeri giren kanın dışarı çıkandan daha fazla olması sonucunda penis büyüyerek sertleşme oluşur. 

    Sertleşme, beyin, kan damarları, sinir ve hormonların mükemmel bir denge içinde çalışmasının bir sonucudur. 
  • Sertleşme sorunu ne kadar yaygın?

    40 yaş ve üstü her 10 erkekten 7’si faklı şiddetlerde sertleşme sorunu yaşıyor. 
    Ancak Türkiye’de sertleşme sorunu yaşayan 8 milyon erkek var. 10 hastadan birisi doktora başvuruyor. 

  • Hangi durumlarda sertleşme sorunundan söz edilebilir?
    Penis sertliği dört kategoride incelenebilir: 
    Derece 1: Penis daha büyük ama ilişki için yeterli sertlik yok 
    Derece 2: Penis sert ancak birleşme için yeterli sertlikte değil 
    Derece 3: Penis birleşme için yeterli sertlikte ancak tam olarak sert değil 
    Derece 4: Tam olarak sert penis
    İlk iki derecede sertleşme kalitesine sahip olan erkeklerde sertleşme sorunundan bahsedilir. 
  • Sertleşme sorunu belirtileri
    Sertleşme bozukluğu olan erkeklerin sorunlarını paylaşmaktan kaçınması, cinselliği tabu olarak görmesi ve tedavisi konusunda bilgi sahibi olmaması cinsel işlev bozuklukları için doktora başvurmalarını engelliyor. Türk Androloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fak. Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Çayan’a göre sertleşme sorunu hem birçok hastalığın habercisi hem de sonucu. Çayan, erkeklerin yüzde 75’inden fazlasının sertleşme sorunlarını çözmek istediğini söylüyor. 
  • Koşullar cinselliği nasıl etkiliyor?

    Yoğun çalışma temposu, trafik, stres vb. etkenler psikolojik olarak kişiyi olumsuz yönde etkiliyor. Cinselliği etkileyen sorunların büyük bir kısmı fizyolojik kökenli. Sertleşme sorunu, diyabet dışında kalp ve damar hastalıkları, hormon bozuklukları, sinir sistemi hastalıklarında da ortaya çıkabiliyor. Depresyon, hipertansiyon, kanser gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da soruna yol açabilir. Aşırı alkol alımı güçlü bir sertleşme elde edilmesine engel olabilir. Sigara içenlerde sertleşme sorunu görülme olasılığı daha yüksektir.

  • Erkeklerde en sık görülen cinsel fonksiyon bozukluğu sertleşememe mi?
    40 yaş üstü erkeklerin yüzde 69’unda hafif (yüzde 33.2), orta (yüzde 27.5) veya şiddetli (yüzde 8.5) derecede sertleşme sorunu var.  Erkekler tedavi olmak istiyor 
  • Erkekler soruna nasıl yaklaşıyor?
    ‘Daha İyi Cinsel Yaşam Global Araştırması’nın sonuçlarına göre dünya genelindeki erkeklerin yüzde 62’si, kadınların yüzde 41’i cinsel yaşamlarını iyileştirmeyi istiyor. Erkeklerin yüzde 75’inden fazlası ereksiyon problemleri için tedavi olmak istiyor. Ancak genel istek bu kadar yüksek olmasına rağmen ülkemizde sertleşme sorunu yaşayan 8 milyon erkekten sadece her 10 hastadan biri doktora başvurmaktadır. Doktora başvuru oranlarının bu derecede düşük olmasında hastaların sorunlarını paylaşmaktan kaçınması ve sorunu tabu olarak görmelerinin dışında sorunun tedavi edilebilir olduğu konusunda bilgi sahibi olmamaları yatıyor. Ağız yoluyla alınan ilaçlarla tedavi mümkün hale geldi. Giderek daha çok sayıda erkeğin tedavi görmek için çaba gösterdiğine tanık oluyoruz. 
  • Sertleşme sorunu tanısı nasıl konuyor?
    Tanı, ayrıntılı tıbbi ve psiko-seksüel öykü, ereksiyon fonksiyonlarını sorgulayan standart sorgulama formu, fizik muayeneyi içeriyor. Bazen laboratuvar ve radyolojik testlere de gereksinim olabilir. Ayrıntılı alınan tıbbi ve psiko-seksüel öykü, tanının en önemli kısmıdır.
  • Sertleşme sorununun belirtileri nelerdir?
    Sertleşme sorunu, tatmin edici bir cinsel performans için yeterli penis sertleşmesinin olmaması veya ilişki boyunca sertleşmenin sürdürülememesidir. Sertleşme sorunu, başka sağlık sorunlarının sonucu olarak karşımıza çıkabiliyor, hatta birçok hastalığın habercisi olabiliyor. Örneğin yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, şeker hastalığı veya damar sertleşmesi gibi tıbbi bozukluklar sonucunda penise gelen kan akımı azalabiliyor. 

    Ayrıca beyin ve penis arasındaki bağlantı; omurilik yaralanması, multiple skleroz, inme ya da prostat veya kal